Вам знадобиться: 1/2 невеликого качана капусти (біля 600 г)
3 яйця
220 г борошна
200 г сметани
50 г вершкового масла
1 велика цибулина
1/2 -1 склянки маринованих грибів
пучок кропу
1/2 ч. ложки соди
оцет для гасіння соди
олія для обсмажування
чорний мелений перець
сіль
Примітка: До капусти можна додавати подрібнені яйця, смажені гриби, консервований зелений горошок або м’ясо - смак начинки буде змінюватись.
Спосіб приготування:
Для приготування начинки цибулину розріжте на чотири частини, а потім тонко упоперек. Нашаткуйте капусту.
Обсмажте нарізану цибулю в 3-4 ст. ложках олії. Додайте капусту, посоліть, додайте пару ложок води і тушкуйте до готовності.
Гриби наріжте на невеликі шматочки і додайте до тушкованої капусти.
Кріп дрібно наріжте, додайте до капустяної начинки. Поперчіть і при потребі досоліть начинку.
Для приготування тіста візьміть 2 яйця і 1 яєчний жовток (так тісто буде більш рихлим). Збийте яйця з сіллю (близько 1/2 ч. ложки).
Продовжуючи збивати яйця, додайте до них сметану і розтоплене вершкове масло кімнатної температури.
Поступово додайте просіяну муку, ретельно перемішайте. Нарешті, додайте в тісто соду, погашену оцтом. Тісто повинне бути таким, як дуже густа сметана. Якщо тісто буде занадто рідим, пиріг буде більше нагадувати запіканку.
Половину тіста розподіліть по дну змащеної маслом і посипаної борошном форми.
Зверху рівним шаром розкладіть начинку.
Ложкою розкладіть по начинці тісто, що залишилося, розрівняйте. Постарайтеся, щоб тісто затекло за краї капустяного шару і з’єдналося з нижнім тістом по периметру форми, тоді пиріг не буде розшаровуватися по краях.
Поставте пиріг в розігріту до 180°С духовку і випікайте 30-40 хвилин до утворення золотистої скориночки. Готовність перевіряйте дерев’яною скіпочкою.
Примітка: Якщо пиріг зовсім остигне, розігрійте його на сухій сковорідці на найменшому вогні до підсмаженої скориночки, і він стане ще смачнішим, ніж свіжоспечений.